Klik op de afbeeldingen voor de statestieken =>>>
The Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI) is eigenlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. SETI heeft namelijk software nodig om de signalen te analyseren (om de spelden te zoeken) maar ook een radio telescoop (om de hooiberg te vinden).
Het SETI@home project is gestart op 17 May 1999, SETI@home is hoogstwaarschijnlijk het meest ambitieuze 'distributed processing' project ooit! Het project maakt gebruikt van ongebruikte computerkracht van miljoenen computers over de hele wereld om rauwe SETI data te analyseren.
Mensen die al meedoen aan het SETI@home project worden hierbij dan ook aangemoedigd HIER te klikken om te weten te komen hoe je lid kunt worden van SETI@Netherlands.
De basis van SETI@home is als volgt: deelnemers downloaden een screensaver-achtig programma van de SETI@home website plus een blok rauwe Project SERENDIP data dat verzamelt wordt bij het Arecibo Radio Observatory in Puerto Rico. Dat blokje data (ongeveer 330kb) worden op de computer van de deelnemer geanalyseerd, gebruik makend van de gebruikers ongebruikte computerkracht. De computer zal in het pakketje langs kosmisch ruis gaan zoeken naar patronen van buitenaardse inteligentie.
Hoe de hele datastroom loopt van de Arecibo telescoop naar jouw computer, kan je HIER lezen. Dit is een grafische voorstelling van deze datastroom.
Er zijn echter een aantal beperkingen aan het SETI@home concept, maar die doen niet af aan de wetenschappelijke geldigheid van het project. Omdat de data niet in real-time wordt geanalyseerd (Je kunt ook data van 2 maanden oud analyseren) bestaat er geen kans dat je buitenaards leven in real-time ontdekt zoals dat bij het Project Phoenix van het SETI Instituut gebeurd.
Verder gebruikt het SERENDIP project op dit moment alleen nog maar de antenne in Arecibo waardoor de dekking van de schotel beperkt is tot 30% van de hemel die vanuit Arecibo gezien kan worden. En omdat een scan zes maanden duurt kunnen er enkel 4 observaties van een bron genomen worden omdat het project hoogstwaarschijnlijk twee jaar gaat duren. Na maanden zoeken naar sponsering, vond SETI@home een sponsor in 'The planetary Society'. Verder kwam er steun van Paramount Pictures, die SETI@home in de publiciteit stelde door op 11 December, 1998 tijdens de release van zijn film "Star Trek: Insurrection." een oproep deed aan alle aardbewoners: "Voor het eerst in de geschiedenis van Star Trek, wordt de planeet aarde uitgenodigd de crew van de U.S.S. Enterprise te helpen bij het zoeken naar nieuwe levensvormen en nieuwe beschavingen."
Het opnemen van data in Arecibo begon 20 October 1998. Op 20 November 1998, begon SETI@home met het Beta testen van het systeem met een groep van 100 gebruikers die real time opgenomen data analyseerden.
De UNIX versie van SETI@home werd op 7 april 1999 gereleased, en de Windows en Macintosh versies werden op 14 mei 1999 gereleased. Deze versies kunnen nu allemaal gedownload worden van de SETI@Netherlands Download pagina. Vanaf augustus 1999 deden er al meer dan 1 miljoen gebruikers mee aan het project. Dit feit maakte SETI@home werelds krachtigste supercomputer.
Sleutelpersonen in het project zijn personen als David Gedye en David Anderson van 'Big Science', Dan Werthimer van de universiteit van Berkeley in Californië, en professor Woody Sullivan van de universiteit in Washington.
Meer informatie over verleden, heden en toekomst van het project kan deze pagina gevonden worden. Dit is een uittreksel van een werkstuk dat ons teamlid Bokdam heeft gemaakt in het kader van een ANW opdracht van school.
Bron: S@NL-WEBSITE
|
|